علی مختاری رئیس گروه توسعه بازار آبزیان و مصدق رئیس گروه بهبود کیفیت آبزیان سازمان شیلات ایران از ظرفیتهای مراکز زنده فروشی، رستورانهای ماهی و بازار آبزیان در استان آذربایجان شرقی بازدید کردند.
مختاری رئیس گروه توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران در حاشیه این بازدیدها در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: رستوران منتخب ماهی خوب به واسطه تلاشها و خلاقیتهای خود، برند منتخب سازمان شیلات ایران را در استان آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده است.
مصدق رئیس گروه بهبود کیفیت آبزیان سازمان شیلات ایران نیز با بیان اینکه آذربایجان شرقی از ظرفیتهای بسیار خوبی به لحاظ تولید و صادرات در حوزه شیلات، آبزی پروری و فرآوردههای شیلاتی برخوردار است، افزود: ظرفیتهای شیلاتی میتواند اشتغال، تولید و ارزآوری قابل توجهی برای کشور و استان داشته باشد.
هیات شیلاتی پس از بازدیدهای انجام شده در نشست صمیمی مدیریت و کارشناسان شیلات استان حضور یافته و به عنوان مدرس در جلسه آموزشی تخصصی با عنوان " ایجاد زنجیره ارزش محصولات شیلاتی " مباحثی را طرح نموده و به سوالات مدعوین پاسخ دادند.
مختاری در این جلسه به بررسی دیدگاهها و مباحث در خصوص ایجاد زنجیره ارزش محصولات شیلاتی پرداخت و اعلام نمود: ابهاماتی در بخشهای زنجیره ارزش وجود دارد که به صورت شفاف شناسایی نشده است.
وی افزود: تبریز به شهر اولینها شهرت یافته است و ما انتظار داریم این شهر در نهضت ایجاد زنجیره ارزش محصولات شیلاتی با شتاب بیشتری به فعالیت ادامه دهد.
وی به انواع این حلقههای زنجیره از جمله تامین نهاده ها، تولید کننده، بسته بندی و فرآوری، توزیع و بازار یابی و در نهایت ارتباط با مشتری پرداخت و گفت: حلقههای توزیع و بازاریابی در استان آذربایجان شرقی بسیار قوی عمل نموده، ولی در بقیه حلقهها نقاط ضعفی مشاهده میشود.
وی ضمن اعلام اینکه شبکه سردرگم بازار محصولات شیلاتی در کشور وجود دارد افزود: این شبکه باعث نارضایتی مصرف کننده و ناپایداری صادرات شده و نهایتا نارضایتی تولید کننده را در پی داشته است و در نگاه سیستمی باعث کاهش بهره وری و عدم تعادل عرضه و تقاضا خواهد بود، لذا انتظار میرود کارشناسان آبزی پروری استان جهت تبدیل این شبکه سردر گم به سیستم منظم تلاش نمایند.
مختاری افزود: امروزه در دنیا راهکار منظم سازی تولید تا مصرف از طریق زنجیره ارزش بوده و در حوزه شیلات هم با شکل گیری آبزی پروری قراردادی زنجیرههای ارزش شکل گرفته وگسترش مییابند.
وی اظهارکرد: طبق اعلام سازمان اقتصادی اتحادیه اروپا ۷۰درصد صادرات محصولات کشاورزی در دنیا از طریق زنجیرهها توسعه پیدا کرده است و علاوه بر ایجاد زنجیره ارزش و زنجیره عرضه ایجاد خوشههای صنعتی میتواند راه گشا باشد.
وی ادامه داد: تولید کنندگان ایرانی صادرات محور نیستند و فقط مازاد مصرف را صادر میکنند این درحالی است که با شکل گیری زنجیرهها باعث ایجاد شفافیت و تقسیم تولید و سود به همه حلقهها خواهد شد و همه ملزم به رعایت استانداردهای لازم هستند و همه در سود و ضرر باهم مشارکت مینمایند در این حالت تامین مالی زنجیره توسط حلقه پشتیبان (شرکت هلدینگ) انجام میشود که این حلقه پشتیبان میتواند یک سرمایه گذار خصوصی، بورس، بانک و ... باشند در این راستا مدیریت شیلات استان میتواند مجوزهای فعالیت را صادر نماید و آیین نامههای داخلی را تهیه و با حلقههای داخل استان یا خارج استانی مشارکت داشته باشد. اتحادیهها و شرکتهای تعاونی تولید مقابل این روش جدید کسب و کار خواهند بود که انها هم میتوانند وارد این حلقهها شوند و بعضی از شهرستانها در گردشگری فعال هستند که میتوان آنها را به حلقهها اضافه کرد.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی استان ضمن تشکر از حضور مختاری و مصدق در استان با اعلام پتانسیلها و ظرفیتهای آبزی پروری و آبزی مصرفی استان، ایجاد زنجیرهها در خصوص بسته بندی و فرآوری، پرورش ماهیان زینتی، پرورش جلبک و آرتمیا را به عنوان زنجیرههای اولیه ارزش محصولات شیلاتی در استان معرفی کرد.
قاسم جعفروند، وجود برخی نوآوریها در استان را نشانه حرکت به سمت ارتقای سلامت جامعه دانست و افزود: در مورد مصرف آبزیان در استان در سال ۱۳۵۷ در سبد خانوار هیچ جایگاهی برای آن تعریف نشده بود بطوری که در این سال مصرف سرانه آبزیان استان به سختی به ۱۰۰ گرم در سال میرسید امروزه پس از چهار دهه این میزان به ۷.۸ گرم رسیده و جایگاه خوبی را در سبد خانوارهای استان برای خود اختصاص میدهد.
وی با بیان اینکه این موفقیت از یک طرف وابسته به فعالیتهای ترویجی و آگاه سازی جامعه بوده و از طرف دیگر رشد ۲۰۰ درصدی فروشگاهها و مراکز عرضه آبزیان، توسعه رستورانهای ویژه آبزیان به ۲۵ مورد در شهرستانهای تبریز، میانه، جلفا، مراغه، اهر، مرند، شبستر، بستان آباد و سراب و بیش از ۱۰۰ مورد مراکز غذاخوری با پخت ماهی و ایجاد کارخانجات و واحدهای فراوری به ظرفیت ۵۰۰۰ تن در سال در چهار دهه گذشته از عوامل توسعه آبزی مصرفی در استان بوده است.
جعفروند از توسعه رستورانها با غذای آبزیان در استان خبر داد و ادامه داد: به منظور تبلیغ استفاده عمومی مردم از آبزیان تاکنون بیش از ۱۰ واحد رستوران که انحصاراً به طبخ آبزیان میپردازند در سطح شهر تبریز راه اندازی شده است.
وی افزود: درصدد هستیم این رستورانها را در سطح استان و در مناطق گردشگری راه اندازی نماییم و بدین طریق فرهنگ استفاده از آبزیان در جامعه باب شود.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد با تلاش و پشتکار کارشناسان و مسئولان شهرستانی و استانی، استان آذربایجان شرقی این توانایی را دارد که جزو برترینها در این زمینه باشد.
/بازار