گروه صنعت، معدن و تجارت بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ قاچاق پدیده اقتصادی مخربی است که ضمن وارد کردن خسارتهای سنگین به بدنه تولیدی هر کشور، بخش قابل توجهی از ظرفیتهای نظارتی و انتظامی دولتها را هم به خود درگیر میکند.
طی سالهای اخیر شاهد ورود سیلآسای کالای قاچاق به درون کشور بودهایم؛ به طوریکه آمار قاچاق رسما اعلام شده توسط ستاد مربوطه، در سال اخیر از ۱۱ میلیارد دلار به ۱۲.۵ میلیارد دلار افزایش داشته است. شدت این موضوع به حدی بوده که تاکنون چندین بار صدای اعتراض تولیدکنندگان را هم درآورده است. قاچاق یک پدیده اقتصادی زیرزمینی محسوب میشود؛ لذا، همه دولتها سعی میکنند که زمینه فعالیت دست اندرکاران این اقدام غیر قانونی را به صورت گسترده محدود کنند.
عرضه کالای قاچاق با اشکال مختلفی صورت میپذیرد که فروشگاههای اینترنتی هم یک از آنها محسوب میشود. در طول سالهای اخیر باندهای قاچاق سعی کردهاند که با دوری از روشهای سنتی، کالای غیرقانونی خود را در بستر شبکههای اجتماعی و یا از طریق سایتهای فروشگاهی برخط به فروش برسانند.
فروش آزادانه لوازم خانگی قاچاق در یک سایت فروشگاهی
علیرغم غیرقانونی بودن فروش لوازم خانگی خارجی در سایتهای فروشگاهی، صاحبان برخی از این سکوها با خیال آسوده اقدام به عرضه محصولاتی میکنند که قاچاق بودن آن به صورت محرز مشخص شده است.
متاسفانه برخی از این فروشگاههای اینترنتی پا را قدری فراتر از عرضه کالای قاچاق گذاشته و با ارائه گارانتی، محصولات غیر قانونی خود را ضمانت میکنند؛ این در حالی است که مسئولان وزارت صمت بارها اعلام کردهاند که برای هیچ یکی از کالاهای قاچاق فاقد شناسه، گارانتی معتبر ارائه نخواهد شد.
«حمید محلهای» مدیرکل دفتر خدمات فنی و مهندسی وزارت صمت در گفتگو با بازارنیوز پیرامون گارانتی برخی از محصولات قاچاق اظهار کرد: بعید میدانم که سایتی این جرات را داشته باشد که برای کالاهای قاچاق گارانتی ارائه دهد. مصرفکنندگان میتوانند با مراجعه به سامانه irangs.ir از اصالت گارانتی ارائه شده اطمینان حاصل کنند.
این مقام مسئول تاکید کرد: گارانتیای که اکنون سایت فروشگاه مذکور برای کالاهای قاچاق خود ارائه داده تقلبی است. گارانتی یک موضوع ثانویه مسحوب میشود؛ یعنی زمانی که یک فروشگاه ادعا میکند که لوازم خانگی خارجی میفروشد، دیگر نباید به گارانتی آن توجه کرد، زیرا آن کالا در اصل قاچاق محسوب میشود.
«محمد علی اسفنانی» سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی هم در اینباره به بازارنیوز گفت: در صورت ارسال گزارش از سوی ضابطین مربوطه، سازمان به موضوع فروش کالای قاچاق در فروشگاه اینترنتی مذکور ورود خواهد کرد. بعد از رسیدگی به پرونده، سایت متخلف به تناسب جرم مرتکب شده مجازات میشود.
سخنگوی سازمان تعزیرات افزود: در صورت ثابت شدن جرم، جلوی فعالیت سایت مذکور گرفته و کالاهای مکشوفه هم مطابق قانون به نفع دولت ضبط خواهد شد.
به گزارش بازارنیوز، تمامی ابعاد فروش کالای قاچاق در سایت عنوان شده به صورت کاملا واضح مشخص است؛ لذا برخورد با آن، امر دشواری نخواهد بود. حال باید دید که دستگاههای نظارتی وزارت صمت و همچنین سازمان تعزیرات چگونه با این موضوع برخورد خواهند کرد؟
پایان پیام//