گروه راه و مسکن بازارنیوز- بهزاد قبادی؛ مسکن یکی از مهمترین معضلات سالهای اخیر کشور بوده است. نیاز اولیهای که در دهه ۹۰ دچار مشکلات عدیده از جمله کمبود تولید شد. اتفاقاتی که باعث شد، قیمت به صورت نجومی بالا برود، افراد از شهرهای مرکزی به حاشیه رانده شوند و اجارهبها به شدت افزایش پیدا کند.
بر اساس برخی آمارها، در تهران نزدیک به دو سوم درآمد خانوادههای مستاجر، هزینه اجارهبها مسکن میشود. به عنوان مثال، اگر اجاره ماهانه به صورت میانگین ۹ میلیون تومان باشد، یک کارگر با حداقل درآمد، حتی در پایین شهر تهران هم توانایی اجارهنشینی ندارد و مجبور است به حاشیه شهر، رانده شود.
اواخر دولت دوازدهم و در دوره تصدی محمد اسلامی در وزارت راه و شهرسازی، طرح ملی مسکن شروع شد و دولت تصمیم گرفت شروع به تکمیل پروژه روی زمین مانده مسکن مهر و همچنین ساخت انبوه واحدهای ساختمانی ذیل طرح معرفیشده، کند. اقدامی که تا حدودی پیش رفت و با آمدن دولت سیزدهم با شعار ساخت سالانه یک میلیون مسکن، ادامه پیدا کرد.
گرچه شعار مذکور هرگز محقق نشد، اما رویه افزایش ساختوساز، باعث ایجاد شوک منفی به بازار مسکن شد و اگرچه در برخی مناطق قیمت پایین نیامد، اما توانست تا حدودی آن را ثابت نگه داشته و یا سرعت رشد آن را کاهش دهد.
معضل اصلی ساخت انبوه مسکن در قالب نهضت ملی و یا هر نوع مدل دیگر ساختوساز، نقدینگی و هزینههای ساخت است. افزایش قیمت مصالح به عنوان رکن اصلی مشکلات، کار را برای انبوهسازان سختتر کرده است.
هفته پیش، حسن محتشم، عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان تهران در مصاحبهای اعلام کرده بود که ساخت هر متر مربع واحد مسکونی به صورت انبوه و در قالب طرح نهضت ملی، حدودا ۲۰ میلیون تومان هزینه میبرد. عددی که در ابتدای طرح ملی مسکن در دولت دوازدهم، ۳ تا ۴ میلیون تومان بود و این رشد قیمت در طی سه، چهار سال، بیش از تورم سالانه است.
در همین راستا، ایرج رهبر، رئیس هیات مدیره انجمن انبوه سازان در گفتگو با بازارنیوز و در واکنش به قیمت مطرح شده توسط عضو دیگر انجمن، اظهار کرد: اظهار نظر در خصوص قیمت ساخت و ساز، شخصی است و هرکس هر قیمتی بدهد، نرخ رسمی نیست. قیمتی که سال گذشته بسته شد، ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود که با هزینههایی مانند مالیات به متری ۱۵ میلیون تومان میرسد.
وی در خصوص واحدهای شخصیساز هم گفت: این مدل هم قیمتگذاری متفاوتی دارد و به مصالحی که در آن ساختمان به کار برده شده بستگی دارد. به صورت میانگین آنها هم باید همان ۱۵ میلیون تومان را هزینه کنند.
رهبر افزود: در حال حاضر، معضل مهم در راه انبوهسازی، نبود نقدینگی و هزینه بالای مصالح است. در این زمینه نیاز به همکاری بیشتر بانکها در پرداخت تسهیلات است. وقتی پروژهای شروع میشود نیاز است که به صورت مستمر نقدینگی به آن تزریق شود، وگرنه پروژه معطل میشود.
در حال حاضر، بانکها در خصوص تسهیلات حوزه مسکن تلاش چندانی نمیکنند؛ به طوریکه هم خریداران و مستاجران و هم سازندگان مسکن از این وضعیت نالانند. این در حالی است که رسانهها مدام از پرداخت تسهیلات به افراد و شرکتهای زیر مجموعه بانکها سخن میگویند.
پایان پیام//