گروه بین الملل بازارنیوز- مهناز میرزاده؛ در ماه آوریل 2021، شاخص قیمت فائو (FAO) برای دانه های روغنی برای یازدهمین ماه متوالی به مسیر صعودی خود ادامه داد به گونه ای که با افزایش 4.8 واحدی (یا 3.5 درصدی) به بالاترین سطح از اکتبر 2012 رسید. شاخص روغن های گیاهی نیز با افزایش 2.9 واحد (1.8 درصدی) در بالاترین سطح 10 ساله خود قرار گرفته است. در مقابل، شاخص پودرهای روغن برای سومین ماه متوالی منقبض شد و 6.6 واحد (یا 5.6 درصد) افت کرد و پایین ترین سطح شش ماه منتهی به آوریل 2021 را ثبت کرد. این در حالی است که در مقایسه با مقادیر سال قبل، هر سه شاخص بالاتر از ماه متناظر سال گذشته قرار گرفتند (نمودار (1)).
دلایل متعددی از سوی فائو (FAO) برای افزایش قیمت انواع محصولات روغن خوراکی بیان شده است که مهمترین این عوامل عبارتند از: 1) کاشت کمتر از انتظار دانه های روغنی (سویا) در ایالات متحده آمریکا؛ 2) برداشت کمتر از حد انتظار محصولات روغنی در آرژانتین؛ 3) شرایط نامساعد جوی در اتحادیه اروپا و کانادا؛ 4) شیوع تب خوکی آفریقایی در چین و 5) افزایش تقاضا در نتیجه تداوم نگرانیهای ناشی از شیوع کوید 19؛
افزایش قیمت جهانی مواد اولیه تهیه روغنهای خوراکی بسیاری از کشورهای واردکننده را تحت تأثیر قرار می دهد، مصر با بیش از 100 میلیون نفر جمعیت از جمله این کشورهاست که به گفته رئیس اتحادیه روغن این کشور (المصیلحی) 95 درصد از نیاز شهروندان خود را به صورت روغن خام و دانههای روغنی از خارج از کشور وارد میکند. نمودار (2) نشان دهنده روند واردات دانه های روغنی توسط کشور مصر است. همان گونه که ملاحظه میگردد در طول سالهای اخیر روند واردات مصر افزایشی بوده است.
با توجه به افزایش قیمت جهانی و وابستگی بالای این کشور به واردات انواع دانههای روغنی، وزارت تأمین و تجارت داخلی مصر تصمیم گرفته است در ماه ژوئن 2021 و پس از افزایش قیمت محصولات جهانی از دسامبر 2020، قیمت روغن یارانهای را از 17 پوند در هر لیتر به 21 پوند، یعنی 23.5 درصد افزایش دهد.
براساس گزارش روزنامه محلی الشروق چاپ مصر، دولت مصر علاوه بر افزایش قیمت داخلی برای جلوگیری از ایجاد فساد و توزیع رانت در نتیجه شکل گیری قیمت های چندگانه در بازار، اقدامات متعددی به منظور مدیریت بازار داخلی به شرح زیر انجام داده است.
پایان پیام//