bazarnews

کد خبر: ۹۹۸۲۰
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۵
اولین نشست خبری مجید عشقی، رئیس جدید سازمان بورس برگزار شد. در این نشست عشقی به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های مختلف پاسخ داد. در این نشست خبری چه گذشت؟

گروه بورس بانک و بیمه بازارنیوز- عرفان جابری؛ مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار صبح امروز ۲۱ آذرماه در نشست خبری با خبرنگاران در محل سازمان گفت: با توجه به نوسانات نامناسبی که از سال گذشته در بازار شاهد بودیم، امیدواریم به زودی این نوسانات به حداقل برسد. با تلاش‌هایی که در سازمان بورس و اوراق بهادار و مجموعه سیاست گذاری دولت و مجلس و کمکی که رسانه‌ها و فعالان بازار در راستای شفافیت بازار انجام می‌دهند، بتوانیم به ثبات برسیم.

وی افزود: مهمترین دغدغه سازمان بحث بازگشت اعتماد مردم به بازار است و تمام تلاشمان نیز در این راستا شکل گرفته است. البته به واسطه اتفاقاتی که در سال گذشته رخ داده، این بازگشت سخت و زمان بر خواهد بود. در سیاست گذاری و بودجه ریزی دولت این مهم مورد تأکید واقع شده است.

عشقی در نشست خبری با خبرنگاران چه گفت؟+فیلم

عشقی در پاسخ به پرسشی در مورد توزیع رانت در روش جدید عرضه اولیه اعلام کرد: نمی‌توان گفت رانت برای عده خاصی است. روش قبلی هم با توجه به تجاربی که بود معایب و مزایایی داشت. مشکل اصلی که در عرضه سهم‌های کوچک وجود داشت این بود که وقتی سهام کوچکی عرضه می‌شود و متقاضیان به چند میلیون نفر می‌رسد مدیریت سهامداران به معضلی تبدیل شده و این شرکت تا ابد گرفتار تعداد زیاد سهامداران می‌شود.  عرضه اولیه چنین شرکت‌هایی به روش قبلی منفعتی هم برای سرمایه‌گذاران ندارد و چیزی جز دردسر برای سهامداران و شرکت ندارد.

رئیس سازمان بورس تاکید کرد که در عرضه‌های خرد باید سیاستی وجود داشته باشد که به نفع کل بازار باشد. به دنبال آن هستیم که تا جای ممکن عرضه‌ها به صورت عمومی باشد.

ورود استارتاپ‌ها به بورس تسهیل می‌شود

عشقی در پاسخ به شرایط پذیرش استارتاپ‌ها در بورس گفت: «امیدواریم با تمهیداتی که اندیشیده شده ورود شرکت‌های تکنولوژی محور را در بورس داشته باشیم. الان نزدیک به ۲۰ شرکت در صف عرضه هستند و ورود شرکت‌های دیگر نیز در حال بررسی است.»

تحقیق و تفحص از سازمان بورس

عشقی با اشاره به استقبال سازمان بورس از طرح تحقیق و تفحص مجلس از سازمان گفت: با توجه به ابهامات شکل گرفته امیدواریم بعد از این تحقیق و تفحص اشکالات موجود احصا و اصلاحات لازم انجام شود. هم اکنون کارگروه مربوطه در حال شکل گیری است، اما فکر نمی‌کنم این موضوع روی نهاد‌های مالی اثر خاصی داشته باشد.

لزوم اجرای مصوبات شورای عالی بورس

وی در پاسخ به سوالی درباره عدم اجرای برخی تصمیمات شورای عالی بورس گفت: به عنوان سازمان بورس ملزم به اجرای تمام تصمیمات شورای عالی بورس هستیم. تصمیمات شورای عالی توسط بخش خصوصی و یا دولتی اتخاذ نمیشود بلکه تصمیمات نهایی خروجی اجماع اعضای شورای عالی است. برخی اهداف بانک‌مرکزی ممکن است با اهداف فعالان بورس هم خوانی نداشته باشد در این راستا کمیته مشترک با بانک مرکزی برای هماهنگی نهایی تصمیمات بانک مرکزی و بورس تشکیل شده است.

عرضه خودرو‌های موجود در سازمان اموال تملیکی در بورس کالا

رییس سازمان بورس در پاسخ به سوالی درباره عرضه خودرو‌های موجود در سازمان اموال تملیکی در بورس کالا گفت: درصورتیکه که یک‌کالا تقاضا پذیرش در لورس‌های کالایی بدهد این پذیرش به شرط حایز شدن شرایط انجام می‌شود. در این خصوص نیز وزارت خانه‌های مربوطه مثل وزارت اقتصاد تصمیم گیری میکنند. اما زیر ساخت‌های لازم قرای این عرضه در بورس کالا وجود دارد. فعلا قیمت و شرایط ابن عرضه اعلام نشده است و مذاکرات لازم برای پذیرش این خودرو‌ها در حال انجام است.

واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار

عشقی درباره وضعیت نهایی واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار گفت: ابن صندوق برای حمایت از بازار تشکیل شده و‌دولت نیز عزم جدی برای بزرگ شدن این صندوق دارد. اخیرا در ستاد اقتصادی مصوب شد که یک‌مبلغ مشخص برای واریز به صندوق تثبیت لحاظ شود. همچنین بزای این‌موضوع یک‌مبلغ قابل توجه نیز در بودجه ۱۴۰۱ لحاظ شده است.

رییس سازمان بورس با اشاره دوگانه کنترل تورم در شرایط کلان اقتصاد کشور و عبور بورس از رشد تورمی گفت: بازار سرمایه باید در نهایت به تشکیل سرمایه و تامین مالی تولید کمک کند. یکی از دلایلی که از ورود نقدینگی در بازار استفاده خوبی نشد این بود که منابع سرگردان وارد بخش واقعی تولید نشد. برنامه ما این است که در صورت حل شدن مشکل نقدینگی و بازگشت اعتماد به بازار، پذیرش شرکت‌های جدید و تقویت شرکت‌هایی که در حوزه تامین مالی فعال اند در دستور کار قرار خواهد گرفت. در این صورت شاهد شکل گیری یک بازار با ثبات خواهیم بود.

وی افزود: با تلاش‌های سازمان بورس، مجموعه سیاست گذاری دولت و مجلس و کمک رسانه‌ها و فعالان بازار سرمایه، در راستای شفافیت و ثبات بازار تلاش می‌کنیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: اصلاح ساختار‌ها و رایزنی‌ها در خصوص بودجه ریزی و سیاست گذاری از جمله فعالیت‌هایی هستند که در دستور کار ما قرار گرفته است.

حذف قیمت گذاری دستوری

وی با اشاره به قیمت گذاری دستوری گفت: اکنون با توجه به اقدامات صورت گرفته و تلاش‌های انجام شده از سوی دولت و سازمان بورس، قیمت گذاری دستوری از سایر کالا‌های بورس کالا حذف شده است که این صنایع سهم بزرگی از بورس را به خود اختصاص می‌دهند.

عشقی با تاکید بر اینکه این مسیر باید ادامه پیدا کند و تلاش خود را برای لغو قیمت گذاری در سایر کالا‌ها انجام خواهیم داد، افزود: چالش صنایع حاضر در بورس منحصر به قیمت گذاری دستوری نیست، در این مسیر برخی از فرآیند‌ها مشکل دار هستند که باید در صدد رفع آن‌ها هم برآییم.

رییس سازمان بورس با بیان اینکه در بخش پالایشگاه‌ها از دولتی بودن آن رنج می‌بریم، گفت: اکنون صادرات محصولات پالایشگاه‌ها توسط دولت انجام می‌شود، در حالی که این پالایشگاه خصوصی شده اند و ۸۰ درصد آن دیگر در اختیار دولت قرار ندارد.
وی معتقد است که برخی از صنایع با چالش‌های دیگری در این بازار همراه هستند و نمی‌توان آن را فقط به بحث قیمتت گذاری دستوری ربط داد.

عشقی اعلام کرد: برای مثال در صنعت خودرو فقط با مشکل قیمت گذاری دستوری همراه نیستیم بلکه در این مجموعه با برخی مشلات در زمینه ساختار مدیریتی و مالی مواجه هستیم که باید آن‌ها را مورد اصلاح قرار داد.

عضو شورای عالی بورس تاکید کرد: بحث قیمت‌گذاری دستوری و لغو آن را از طریق رایزنی‌ها با سیاست‌گذاران مختلف انجام می‌دهیم.

واگذاری اموال مازاد دولت از طریق بازار سرمایه

وی در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه آیا واگذاری اموال مازاد دولت از طریق بازار سرمایه انجام می‌شود یا خیر، گفت: اموال مازاد دولت، املاک و مستغلات مازاد دولت است که فعالیت اصلی آن توسط سازمان خصوصی سازی و وزارت اقتصاد در حال پیگری است.

عشقی با بیان اینکه براساس صحبت‌های انجام شده قرار است تا واگذاری املاکی که امکان عرضه آن در بورس کالا وجود دارد به طور حتم از طریق این بازار انجام شود، گفت: در وضعیت فعلی از نظر زیرساختی با مشکلی مواجه نیستیم، همچنین توافقی با وزارت اقتصاد انجام شده است که در دستورالعمل‌های مربوطه قرار است تا این واگذاری از طریق بورس و نیز سامانه‌های دولت انجام شود.

رییس سازمان بورس افزود: اکنون مذاکرات در حال انجام، اموالی که امکان پذیریش در بورس کالا وجود دارد از طریق بورس وجود دارد.

تصمیم سازمان بورس برای حذف دامنه نوسان

مجید عشقی با اشاره به نشست روز گذشته هیات مدیره سازمان بورس با رئیس قوه قضائیه اظهار کرد: در این نشست مباحث تخصصی زیادی مطرح شد که امکان پاسخ دادن به همه این مباحث در این جلسه امکان پذیر نبود، اما همه این مباحث در سازمان مورد بررسی قرار می‌گیرد.



وی در مورد دامنه نوسان در بورس توضیح داد: دامنه نوسان ابعاد مختلفی دارد که سازمان در حال بررسی آن است تا متناسب با شرایط بازار در مورد آن تصمیم‌گیری شود. این مطلوب است که مانند بورس‌های بزرگ دنیا دامنه نوسان پویایی داشته باشیم، اما درحال حاضر با عدم تعادل در بازار مواجه هستیم و اگر دامنه نوسان وجود نداشته باشد، این نوسانات شدیدتر می‌شود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این موضوع در هیات مدیره سازمان در حال بررسی است و اگر شرایط آماده باشد، روش‌های مختلفی برای باز کردن دامنه نوسان وجود دارد که از جمله آن می‌توان به باز کردن دامنه نوسان برای سهام شرکت‌هایی اشاره کرد که تعادل و بازارگردان دارند.




وضعیت سهام عدالت

مقرر شده کارگروهی تشکیل شود تا ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت را مورد بررسی قرار دهیم و به سرعت اقدامات اصلاحی را شروع کنیم و این سهام عدالت را که دارایی خوبی برای مردم است بحث مالکیت و مدیریت آن را به صاحبان اصلی منتقل کنیم. از نظر زیرساختی برای عرضه اموال دولتی مشکلی نداریم.

بورس کالا؛ بازاری شفاف و رقابتی

وقتی محصولات شرکت‌های بورسی در یک بازار شفاف و رقابتی فروش می‌رود اطمینان در بازار و همینطور بین سهامداران حاکم می‌شود. به جد پیگیریم که محصولات شرکت‌های بورسی در بورس کالا عرضه شود. سازمان بورس از تحقیق و تفحص استقبال می‌کند. به دلیل مسائل سال گذشته در بازار، ابهاماتی وجود دارد که امیدواریم با تحقیق و تفحص آسیب‌ها مشخص شود تا مجددا مشکلات رخ ندهد. به هر نتیجه‌ای برسیم اصلاحات لازم را انجام خواهیم داد. مشکل خودرو فقط قیمت گذاری نیست، باید ساختار مدیریتی و مالکیتی صنعت خودرو اصلاح شود. قیمت گذاری دستوری در بسیاری از موارد در بورس کالا لغو شده است.

شفافیت در انتشار صورت‌های مالی

در انتشار صورت‌های مالی شرکت‌ها از لحاظ زمانی پیشرفت خوبی داشتیم و بیش از ۹۹ درصد شرکت‌ها صورت‌های مالی را در زمان خود منتشر کردند و مشکلی نداشتیم. در بحث انتشار اطلاعات اغماضی نمی‌کنیم و اساس شفافیت بر این است که دارایی شرکت‌ها در سامانه کدال منتشر شود. همچنین اصرار کردیم که شرکت‌ها به صورت جداگانه در خصوص زمین و ساختمان و دعاوی مربوط اطلاعیه بدهند. اگر لازم باید در خصوص مسائل دیگر هم این کار را خواهیم کرد. از لحاظ کمیت گزارشات مشکلی نداریم، ولی روی کیفیت گزارش‌ها کار می‌کنیم.

توضیحاتی درباره ماینر‌های شرکت بورس

مجید عشقی بیان کرد: ماینر‌ها کلا متعلق به شرکت بورس بوده و بعد از دو سه ماه فعالیت، راکد بوده‌اند. این ماینر‌ها متعلق به شخص خاصی نیست.

تخلفی صورت گرفته و در کمیته تخلفات هم بررسی شده. رای قطعی صادر شده و ما از طریق کمیته تخلفات خودمان و سایر دستگاه‌ها پیگیر موضوع هستیم. ضمن اینکه ابعاد آن عدد ناچیزی بود و آنقدر گسترده نیست که در مورد آن به صورت مستمر صحبت کنیم. قطعا برخورد خواهد شد و اگر نیاز به صلب صلاحیت باشد انجام می‌شود.

//پایان پیام

نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: