bazarnews

کد خبر: ۹۳۷۲۶
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۱
یک کارشناس حوزه مسکن ضمن راکد خواندن بازار مسکن درماهه اخیر خاطر نشان ساخت دولت آینده با اجرای سیاستگذاری‌هایی مانند مالیات بر خانه‌های خالی و کنترل شاخص‌های اقتصادی مانند نرخ تورم وضعیت فعلی را تا فروکش قیمت‌ها تداوم وحفظ کند.
گروه راه و مسکن بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «مریم خزلی» کارشناس حوزه بازار مسکن و استاد دانشگاه شاهرود در گفتگویی با بخش «ویژه نامه اقتصادی انتخابات ۱۴۰۰» بازار نیوز به وضعیت بازار مسکن و اولویت‌های مهم دولت سیزدهم در این بازار اشاره کرد و گفت: بازار مسکن مانند سایر سیکل‌های اقتصادی شامل دو دوره رکود و رونق است. از جمله عوامل تاثیر گذار بر روند کاهشی بازار مسکن کاهش انتظارات تورمی، احتمال ثبات نرخ ارز، اثرات سیاسی بر بازار‌های اقتصادی، تحولات حوزه ارز، افت توان طرف تقاضا، کاهش معاملات و اجرای طرح‌های مالیاتی می‌باشد.

 این کارشناس حوزه مسکن افزود: اکنون شاخص‌های مذکور منجر به ایجاد وضعیتی آرام در بازار مسکن و کنترل افزایش لجام گسیخته قیمت‌ها شده است. اما مسلما کاهش قیمت مسکن تا زمانی ادامه دارد که نرخ تورم کنترل شود و این امر وظیفه اصلی دولت به ویژه در دولت آینده است.

 وی ادامه داد: بررسی‌های میدانی از بازار مسکن حاکی از آن است که همزمان با پشت سر گذاشتن دوران جهشی قیمت‌ها در سال گذشته در خرداد ماه امسال حجم معاملات در مقایسه با خرداد پارسال کاهش چشم گیری یافته و تا حدی ثبات نسبی ایجاد شده است.

 مسکن هنوز بر مدار ثبات و آرامش

خزلی در تشریح وضعیت بازار مسکن گفت: اکنون بازار مسکن از تب و تاب افتاده است به طوری که واسطه‌های ملکی بازار مسکن این روز‌ها بیان می‌کنند که بازار مجددا آرام شده و طرف تقاضا با امید به کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند و از انجام معامله دست نگه داشته‌اند یا قرارداد‌های خود را لغو کرده اند.

 این استاد دانشگاه تاکید کرد: مردم و طرف‌های عرضه نیز به تناسب در انتظار شرایط انتخابات ۱۴۰۰ و دولت آینده هستند تا در راستای چارچوب سیاستگذاری‌های جدید اقدام به فروش و عرضه مسکن کنند.

 خزلی بیان داشت: برخی مالکان نیز به دلیل ابهامات ایجاد شده در فضای اقتصاد، فروش خانه خود را به حالت تعلیق درآورده و به آینده موکول کرده و به دنبال رصد بازار مسکن هستند..

وی اذعان کرد: به واسطه چنین محافظه کاری که در بازار مسکن در جریان است ریسک سرمایه گذاری کاهش یافته است  و مشاوران املاک از بازار راکد کسب و کار خود ناراضی و از آینده مبهم آن نگران هستند.

برای کنترل بازار وضع موجود باید حفظ شود

خزلی متذکر شد: باید در نظر گرفت سیر صعودی بازار نمی‌تواند تا همیشه ادامه داشته باشد. در هر دوره‌ای که قیمت مسکن جهش داشته پس از آن با تخلیه حباب همراه بوده است. هم اکنون نیز زمان تخلیه حباب قیمت مسکن فرا رسیده است. به نظر می‌رسد این شرایط تا ماه‌های ابتدایی دولت سیزدهم ادامه می‌یابد و در چنین شرایطی دولت موظف به حفظ وضع موجود در بازار‌های سرمایه خواهد بود.

 این استاد دانشگاه خاطر نشان ساخت: در واقع برای قرار گرفتن بازار مسکن در سیر نزولی می‌بایست چند ماه متوالی قیمت‌ها کاهشی شوند. در حالی که بازار دچار تردید شده و  مسیر افزایشی که در سال گذشته حاکم بود تداوم نداشته است بیشترین انتظار این است که بازار از تعادل نسبی برخوردار شود کاهش بیشتر قیمت مسکن نیز به شرایط تورمی و سیاست‌های اتخاذی دولت سیزدهم در این زمینه گره خورده است.

وی ادامه داد: شاید قیمت‌ها مسکن مقداری تعدیل شود و ممکن است بازار مسکن برای حفظ تعادل خود و هچنین افزایش انتظار خریداران برای کاهش بیشتر قیمت ها، دچار کاهش شود، ولی فشار تورمی، منحنی را به سمت بالا خواهد برد. البته اگر افزایش رخ دهد کمتر از تورم خواهد بود.

دولت با سیاستگذاری کارشاسانه بازار را مدیریت کند

 خزلی یاد آور شد:دولت سیزدهم نباید نقش بانک‌ها در خروج مسکن از گرانی و رکود را نباید نادیده بگیرد چرا که با اختصاص منابع و تسهیلات به این صنعت رونق حاصل می‌گردد. بانک‌ها می‌توانند با اعطای تسهیلات مناسب و طولانی مدت به خریداران و تولیدکنندگان و انبوه سازان نقش بسیار موثر و تعیین کننده‌ای در بازار مسکن ایفا نمایند که البته این موضوع، باید توسط دولت سیاست گذاری شود.  

  این کارشناس حوزه مسکن  خاطر نشان ساخت: عوامل دیگری از جمله سیاستگذاری در بخش مسکن اعم از تولید و توزیع نامناسب ساخت در این مقوله بی تاثیر نیستند و دولت سیزدهم میبایستی این مولفه را نظر گرفته، بطوریکه تولید و توزیع ساخت مسکن بدون توجه به آمایش سرزمینی، موجب سرمایه‌ای شدن مسکن گردیده و به تبع آن به افزایش غیر معمول قیمت آن دامن زده است.

وی اظهار کرد: تولید و توزیع مسکن باید به سمت و سوی مصرفی شدن سوق داده شود تا امکان ایجاد تعادل قیمت در این بازار فراهم گردد. در این خصوص یکی از مهم‌ترین راهکار‌ها در تنظیم بازار زمین و مسکن به‌کارگیری ابزار‌های درست مالیاتی که دولت به عنوان قوه مجریه باید به نحو احسن به مرحله اجرا درآورد.

خزلی در آخر تاکید کرد: اگر قوانین مالیاتی حوزه مسکن مانند مالیات بر خانه‌های خالی درست اجرا شود نخست عرضه مسکن به شدت افزایش می‌یابد؛ سپس قیمت زمین کم می‌شود، چون فرد نمی‌تواند خانه را احتکار کند. به طور کلی اگر برنامه ریزی درستی در این بخش‌ها صورت پذیرد، مطمئنا در تولید مسکن و کنترل قیمت مسکن موثر خواهد بود.
 
پایان پیام//
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: