bazarnews

کد خبر: ۱۱۱۱۱۰
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۶
در گفتگو با بازارنیوز مطرح شد؛
یک کارشناس اقتصادی ضمن انتقاد از صادرات محصولات خام و نیمه خام گفت: برای جلوگیری از این امر باید نظام حمایتی دولت از صنایع اصلاح شود. به جای ارائه حمایت بی قید و شرط، ضروریست که همه اشکال حمایت، مشروط به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش شود.

ضرورت اصلاح نظام حمایتی دولت از صنایع/ صادرات محصولات صنعتی روندی نگران کننده‌ای دارد

گروه صنعت، معدن و تجارت بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «سید علی مرتضوی» کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازارنیوز پیرامون وضعیت تولیدات و صادرات صنعتی کشور اظهار کرد: جایگاه صادراتی این قبیل محصولات در ساختار اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۱ روند نگران کننده‌ای را نشان می‌دهد. این موضوع بیانگر توسعه نامناسب صنایع کشور است که در آن منابع طبیعی و معادن بدون سرمایه گذاری کامل از پتانسیل آن‌ها بهره برداری می‌شوند.


این کارشناس اقتصادی تصریح کرد:برای حذف تدریجی این روند، باید اقدامات مهمی از جمله اولویت بندی توسعه زنجیره ارزش محصولات به طور ویژه در دستور کار سیاست‌گذاران اقتصادی کشور قرار بگیرد.


وی توضیح داد: برای ترویج موثر توسعه زنجیره ارزش، باید نظام حمایتی دولت از صنایع اصلاح شود. به جای ارائه حمایت بی قید و شرط، ضروریست که همه اشکال حمایت، مشروط به توسعه و تکمیل زنجیره ارزش شود. این رویکرد صنایع را تشویق می‌کند تا بر تقویت فرآیند‌های تولید خود، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و افزایش بهره وری تمرکز کنند.


مرتضوی متذکر شد: یکی از احکام کلیدی برنامه هفتم توسعه، مشمولیت حمایت مالیاتی به توسعه زنجیره ارزش است. با پیوند دادن مشوق‌های مالیاتی به پیشرفت‌های حاصل در توسعه زنجیره ارزش، دولت می‌تواند صنایع را به سرمایه‌گذاری در ارتقای قابلیت‌های تولیدی خود تشویق کند. این امر منجر به ادغام مراحل مختلف تولید از مواد اولیه تا محصولات نهایی و در نتیجه افزایش محتوای ارزش افزوده و رقابت پذیری صادرات صنعتی کشور خواهد شد.


این کارشناس اقتصادی در ادامه یکی دیگر از ابعاد مهم نظام حمایتی دولت از صنایع را در ارائه یارانه ارزان انرژی به آنها دانست و گفت:در چارچوب برنامه هفتم توسعه، موضوع اعطای این نوع یارانه‌ها به صنعت بسیار مهم جلوه داده شده و به دنبال هدفمندسازی اعطای یارانه‌های انرژی در صنعت به سمت ایجاد توسعه در زنجیره ارزش است.


وی درباره آن تشریح کرد: این موضوع عملا بدان معناست که اعطای یارانه انرژی مشروط به هدایت منابع به سمت تمکیل زنجیره ارزش خواهد شد و در غیر این صورت یارانه انرژی به صنعت یا شرکت متخلف اعطا نخواهد شد و قیمت گاز را به قیمت معادل صادراتی باید پرداخت کند.


مرتضوی یادآور شد: با انجام این کار، صنایع برای بهینه سازی مصرف انرژی، اتخاذ فناوری‌های کارآمد انرژی و کاهش ضایعات انگیزه پیدا می‌کنند. این امر نه تنها بهره‌وری آنها را افزایش می‌دهد، بلکه با کاهش اثرات زیست محیطی فعالیت‌های صنعتی به توسعه پایدار کمک می‌کند.


این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت مشروط‌ سازی اعطای حمایت‌های دولتی در زمینه یارانه انرژی به توسعه زنجیره ارزش گفت: اصلاح نظام حمایتی دولت برای همسویی با توسعه زنجیره ارزش و افزایش بهره وری در تولید، مزایای متعددی با خود به همراه خواهد داشت. تحقق این امر منجر به بهبود زنجیره ارزش در تولیدات صنعتی می‌شود و کشور را قادر می‌سازد تا محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر صادر کند. این امر باعث افزایش رقابت پذیری بخش صنعتی کشور در بازار جهانی خواهد شد.


وی عنوان کرد: علاوه مورد مذکور،، جهت دهی هدفمند منابع صنعت به سمت تحقیق و توسعه منجر به نوآوری، پیشرفت و تقویت فناوری می‌شود. با تشویق صنایع به سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه، دولت می‌تواند خلق محصولات، فرآیند‌ها و فناوری‌های جدید را ارتقا دهد و زنجیره ارزش را بیشتر و بهره‌وری را افزایش دهد.


مرتضوی تاکید کرد: در نهایت، اصلاحات به رشد اقتصادی بالا که یکی از اهداف کلیدی برنامه هفتم توسعه است، کمک خواهد کرد. با تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش و افزایش بهره‌وری، صنایع کارآمدتر و رقابتی‌تر می‌شوند که منجر به تولید بالاتر و رونق اقتصادی می‌شود.


این کارشناس اقتصادی گفت: اصلاح نظام حمایتی دولت از صنایع به منظور اولویت بندی توسعه زنجیره ارزش و افزایش بهره وری در تولید برای دستیابی به اهداف پیش بینی شده در برنامه هفتم توسعه ضروری است. با مشروط کردن حمایت مالیاتی و یارانه‌های ارزان انرژی به پیشرفت‌های حاصل شده در توسعه زنجیره ارزش، دولت می‌تواند صنایع را برای سرمایه گذاری در ارتقای قابلیت‌های تولید، تقویت نوآوری و افزایش رقابت تشویق کند تا دیگر شاهد تکرار فاجعه خام‌فروشی متانول نباشیم.


وی در پایان متذکر شد: این اصلاحات راه را برای یک تحول بزرگ صنعتی هموار می‌کند و کشور را قادر می‌سازد تا پتانسیل صنعتی کامل خود را باز کند و رشد اقتصادی پایدار را هدایت کند.


پایان پیام//

نام نویسنده:
خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: