bazarnews

کد خبر: ۱۱۰۶۸۲
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۴
یک نماینده مجلس به بازارنیوز گفت:
یک نماینده مجلس گفت: این عادلانه نیست که کارمندان و کارگران در ابتدای ماه مالیات خودرا پرداخت کنند اما مشاغل خاص و پر درآمد فرار مالیاتی داشته باشند.

گروه اقتصاد کلان بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ مالیات ستانی یکی از شناخته شده‌ترین ابزار‌های تامین مالی دولت‌ها در سراسر دنیا است. طی سالیان اخیر، تلاش‌های فراوانی شده که به مانند بسیاری از کشور‌های پیشرفته، نظام مالیاتی فعلی به سمت اصلاح و عدالت پیش برود و همچنین از طریق سامانه‌های متصل مالیاتی، امکان ایجاد شفافیت در اقتصاد فراهم شود و از طرفی دیگر با افزایش کارآمدی نظام مالیاتی به افزایش درآمد‌های پایدار مالیاتی دست یابیم.
ضرورت رصد تراکنش‌های مشاغل خاص توسط سازمان مالیاتی
در واقع سازمان امور مالیاتی که ذیل وزارت اقتصاد و دارایی تعریف می‌شود، برای دستیابی به ملاحظات لازم و کافی و به جهت پیشبرد اهداف، مکلف به ایجاد یکسری تغییرات بنیادین در ساز و کار خود است؛ تغییراتی که می‌تواند ما را در زمره پیشتازان نظامات مالیاتی رده‌بندی کند.

این تغییرات می‌تواند باعث ارتقاء این سازمان به آخرین نسل از نظامات مالیاتی شود. به همین منظور به سراغ بهروز محبی نجم‌آبادی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی رفتیم و نظرات وی را جویا شدیم.

 محبی در ابتدا نظام مالیات ستانی فعلی را ناکار آمد و اصلاح نظام مالیاتی مبتنی بر افزایش درآمد‌های پایدار مالیاتی و مهار تورم از محل کاهش کسری بودجه را یک ضرورت دانست و گفت: نظام مالیاتی نسبت مستقیمی با تولید کشور دارد و هرکشوری که مولد است و اقدامات خدماتی در آن کشور به صورت جدی رونق دارد، مشمول پرداخت مالیات میشود؛ لذا اولویت ما برای رسیدن به منابع پایدار، تعریف پایه‌های مالیاتی جدید است، اما این نکته حائز اهمیت است که تولید کننده تحت فشار قرار نگیرد.

وی افزود: آمار و ارقام نشان می‌دهد که هزینه‌های جاری در کشور با درآمد‌های پایدار هم‌خوانی ندارند و ما قریب به ۵۰۰هزارمیلیارد تومان کسری بودجه در تراز عملیاتی داریم، این یعنی منابع درآمدی ما منابع پایداری نیستند. براین اساس یکی از راه‌های رسیدن به منابع پایدار، بازنگری در سازوکار نظام مالیات ستانی فعلی و برخورد جدی با فراریان مالیاتی است.

محبی با تکیه بر تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم و هوشمندسازی نظام مالیات ستانی، ادامه داد: دولت الکترونیک و فناوری‌های نوین کمک می‌کنند تا پایه و اساس بسیاری از مشکلات و مفاسد، در سایه‌ی شفافیت حل شوند. شفافیت و شناسایی دقیق مودیان و درآمد و سود آن‌ها توسط سامانه‌های نامبرده، باعث تسریع و دقت در دریافت اطلاعات می‌شوند و علاوه بر این دولت‌ها را از حوزه ممیز محوری نجات می‌دهند.

وی ادامه داد: بنابراین لازم است که در تصمیم گیری‌ها، نظر شخصی افراد تعیین کننده نباشد و میدان را تحت اختیار مالیات ستانی سیستمی قرار دهیم تا شفافیت ایجاد شده زمینه‌ی بسیاری از مفاسد را برچیند.

محبی در تشریح مزیت‌های اطلاح نظام مالیات‌ستانی گفت: تا زمانیکه کسری بودجه مبتنی بر ناترازی درآمد‌های پایدار وجود داشته باشد، مسائل شاخص‌های اقتصادی حل نخواهد شد. نظام مالیات ستانی فعلی فاقد کارآمد و کارآیی لازم است و سامانه مودیان مالیاتی با تمرکز بر ایجاد اطلاعات مبتنی بر تراکنش افراد و شناخت فراریان مالیاتی می‌تواند از طبعات اجتماعی ناشی از آن جلوگیری کند و تورم، ضریب جینی و اشتغال را بهبود بخشد.

وی راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی و پایانه‌های فروشگاهی را یکی از مهمترین راهکار‌ها برای اخذ عادلانه‌تر مالیات، کاهش فرار مالیاتی و افزایش اطلاعات و شفافیت اقتصادی در کشور تلقی کرد و افزود: در دولت جدید در سایه‌ی پایانه‌های فروشگاهی بیش از دومیلیون و سیصد هزار مودی جدید شناسایی ششداما برای برقراری عدالت بیشتر لازم است که پوز‌های شخصی از تجاری جدا شوند تا حقوق افراد ضایع نشود و درعین حال کشور درآمد پایدار خود را داشته باشد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس فرار مالیاتی را نوعی دزدی آشکار از حقوق ملت تلقی کرد و افزود: این عادلانه نیست که کارمندان و کارگران در ابتدای ماه مالیات خودرا پرداخت کنند، اما مشاغل خاص و پر درآمد فرار مالیاتی داشته باشند، تعهد به پرداخت مالیات یک وظیفه است و لازم است که سازمان امور مالیاتی طبق قانون با متخلفین برخورد کند. این افراد برای فرار از پرداخت مالیات خود شگرد‌های متفاوتی دارند و علاوه‌بر دریافت پول نقد و پاس دادن مراجعین به کارتخوان‌ها، ممکن است حساب افراد دیگر را اجاره کنند.

محبی در پایان گفت: بر این اساس لازم است که تعدد تراکنش حساب‌ها نیز کنترل شود و مالیات به صورت هوشمند اخذ شود. البته در بودجه‌ی سالانه‌ی مجلس و در برنامه هفتم به این نکات اشاره شده است، امید است هرچه سریعتر این متخلفین به صورت جدی جرم انگاری شوند تا شاهد طبعات منفی ناشی از فرار مالیاتی نباشیم.

پایان پیام//

خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: