bazarnews

کد خبر: ۴۶۲۸
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۰
«قاچاق پیاز زعفران به چین»، «چین واردات زعفران ایرانی را ممنوع کرد» و...؛ انگار قرار نیست بازار طلای سرخ روی آرامش را ببیند.
بازار نیوز- بعد از انتشار اخبار متعددی که همگی نسبت به در خطر بودن تولید و صادرات گران‌قیمت‌ترین ادویه جهان هشدار می دادند، حالا هم خبر می‌رسد افغانستان زعفران ایران را صادر می‌کند! این در حالی است که زعفران یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی ایران است که صادرات آن در سال‌های اخیر میزان زیادی ارز آوری برای کشور داشته است. از آنجا که تولید این محصول با آب کم امکان‌پذیر است، در سال‌های اخیر که کشور با بحران کم‌آبی مواجه بوده کاشت زعفران در بسیاری از مناطقی که قبلا محصولات دیگر کشت می‌شد باب شده است. 

با وجود این، بازار طلای سرخ همچنان نوسانات مختلفی دارد و در کنار این دست اندازی دیگر کشور‌ها به این بازار به زیان ایران تمام شده است. در سال‌های گذشته اخباری مبنی بر بسته بندی زعفران ایران در اسپانیا منتشر شده بود. این ماجرا سود حاصل از زعفران کاری را برای کشاورزان ایرانی کم می‌کرد. روز گذشته اما خبر جالب توجهی روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت: ظاهرا در کنار اسپانیا، افغانستان نیز صادرکننده زعفران ایرانی شده است.

رکود در بازار طلای سرخ
نایب‌رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه افغانستان در زمینه تولید و صادرات زعفران تحت حمایت‌های بین المللی قرار دارد، گفت: درحال حاضر این کشور زعفران ایران را صادر می‌کند. 

ارغلامرضا میری با بیان اینکه قیمت زعفران در بازار به ثبات رسیده است، اظهارداشت: متاسفانه درحال حاضر بازار در شرایط رکود به سر می‌برد و قیمت طلای سرخ حداقل چهار میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و حداکثر شش میلیون تومان است. او با اشاره به اینکه عده‌ای در گذشته زعفران را با قیمتی ارزان خریداری و دپو کرده‌اند، گفت: درحال حاضر این افراد محصول خود را وارد بازار می‌کنند و به هر نرخی که بخواهند آن را می‌فروشند. به گفته نایب رئیس شورای ملی زعفران همین امر سبب شده عرضه این محصول بیشتر شده و نوسانات کنترل شود.

میری با بیان اینکه قدرت خرید مردم نسبت به گذشته کاهش زیادی یافته و همین امر یکی از دلایل رکود بازار زعفران است، اظهارداشت: زواری که به مشهد می‌آیند نیز ترجیح می‌دهند سوغاتی‌هایی جز زعفران خریداری کنند. او همچنین از رشد هشت درصدی صادرات طلای سرخ در چهار ماهه امسال خبر داد و گفت: با وجود اینکه میزان صادرات ما افزایش پیدا کرده، کاهش تقاضا در داخل باعث شده شاهد رکود بازار باشیم.

صادرات زعفران ایران توسط افغانستان
نایب رئیس شورای ملی زعفران در واکنش به اظهارات معاون وزیرجهاد کشاورزی که قاچاق پیاز زعفران به کشور افغانستان را نگران‌کننده ندانسته بود، تصریح کرد: متاسفانه ما معمولا رقبای خود را دست کم می‌گیریم. 

میری با تاکید بر اینکه افغانستان در این زمینه تحت حمایت‌های جدی بین‌المللی قرار گرفته است، افزود: درحال حاضر این کشور در بازارهای جهانی وضعیت بهتری نسبت به ایران دارد. او با بیان اینکه درحال حاضر ایران در صادرات محصول خود به برخی کشورها مشکل دارد، اضافه کرد: درست است که ما ۹۵ درصد تولید دنیا را داریم اما برای صادرات این تولید باید مورد حمایت قرار بگیریم.

این مقام مسئول ادامه داد: حتی همین الان هم کشوری مانند هندوستان تعرفه ورود زعفران را برای افغان‌ها برداشته است اما اگر یک ایرانی بخواهد زغفران به هند ببرد، باید ۳۸ درصد تعرفه عوارض پرداخت کند. به گفته میری درحال حاضر افغانستان زعفران ایران را به کشورهای دیگر صادر می‌کند که این مساله‌ای نگران کننده است. 

نایب رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه ۳۰ سال قبل میزان تولید زعفران در اسپانیا ۳۵ تن و در ایران ۵ تن بوده است، اظهارداشت: در حال حاضر میزان تولید ما بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ تن و تولید اسپانیا کمتر از یک تن است؛ ما باید همه این مسائل را در نظر داشته باشیم و ممکن است روزی این اتفاق برای ما و افغانستان بیفتد. میری ادامه داد: نیروی کار ارزان، حمایت‌های سیاسی و فنی بین المللی از دیگر مزیت‌هایی است که افغان‌ها دارند اما متاسفانه ما حتی از حمایت‌های داخلی نیز برخوردار نیستیم.

تنگ‌نظری چینی‌ها
پیش از این اخباری درباره ممنوعیت واردات زعفران ایرانی به چین که متهم به قاچاق پیاز زعفران از کشور ماست، منتشر شده بود که البته چند باری مورد تایید و تکذیب قرار گرفت. ۱۲ مرداد سال جاری نایب‌رئیس شورای ملی زعفران از صادرات ۳۵ تن زعفران به ارزش ۵۰ میلیون دلار در سه ماهه نخست سال جاری خبر داد.

میری در جواب این سوال که آیا ممنوعیت واردات زعفران در کشور چین صحت دارد یا خیر بیان داشت: چین اقدام به کشت زعفران کرده است و به همین خاطر ورود زعفران ایرانی به چین ممنوع است.

او با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از زعفران تولیدی کشور در داخل مصرف می شود، در خصوص وضعیت صادرات زعفران به چین پیش از ممنوعیت و تاثیر آن در ارزآوری این محصول اظهار داشت: سالانه ۳۰تا ۴۰تن زعفران به چین صادر می شد که با این ممنوعیت این بازار از دست رفته است؛ البته افرادی هستند که به‌صورت غیرقانونی اقدام به این کار می کنند که باید ریسک و خطر صادرات غیر قانونی را نیز درنظر بگیرند.

میری تاکید کرد که صادرات زعفران به چین تنها در صورت پرداخت عوارض ۳۸ درصدی که بسیار بالاست امکان‌پذیر است. با وجود اینکه ۹۵ درصد زعفران جهان در ایران تولید می شود؛ اما پیش از این نیز علی حسینی-عضو شورای ملی زعفران-نسبت به توسعه کشت گلخانه‌ای زعفران در چین هشدار داده و تاکید کرد که توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در کشوری مانند چین و تولید زعفران‌های تقلبی که عمدتا در امارات و هند تولید می‌شود خطر جدی برای این محصول استراتژیک و دارای مزیت ایرانی است، چرا که در کشت گلخانه‌ای زعفران، کیفیت زعفران کاهش پیدا می کند.
آرمان

خبرهای مرتبط
نظرات کاربران
نام:
ایمیل:
* نظر: